Foam roll

Voordelen van de Foam roller

Er zijn veel voordelen toe te schrijven aan de Foam roller. De belangrijkste reden is de myofascial release. Myofascial release is geen geheim in de fitness gemeenschap. In feite gebruiken therapeuten en masseuses al tientallen jaren de concepten van myofascial release om atleten te behandelen.
Nu, met de komst van foam rollers, kunnen sporters en fitnessliefhebbers hun workouts direct verbeteren en het risico op blessures verminderen. Het beste voordeel van foam rollers is dat u met dit goedkope trainingsapparaat veel van de voordelen kunt ontvangen zonder de tussenkomst van een therapeut of masseur. Maar als u niet zeker weet of het gebruik van een foam roller iets voor u is, dan zijn er hier een aantal manieren waarop het een positieve invloed kan hebben op uw trainingsroutine.

 

Wat is Myofascial Release?

Myofascial release is de toepassing van lage intensiteitskrachten op zachte weefsels gedurende een lange tijdsperiode. In wezen is het de bedoeling om de gespannen spieren te laten ontspannen, wat de doorbloeding en de toevoer van voedingsstoffen naar het gebied verbetert. Het effect is dat spieren soepeler bewegen vanwege minder inwendige wrijvingen.

 

Wat zijn de voordelen van de foam roller?

Een foam roller is een eenvoudig apparaat dat iedereen kan gebruiken voor Self-Myofascial Release (SMR). SMR of zelfmassage is een effectieve gewoonte voor atleten en gewichtheffers. Dit komt omdat door de voordelen voor de gezondheid de conditie verhoogd wordt voor een zeer betaalbare prijs. Zo kost een massage van één uur meer dan EUR 50, terwijl foam rollers verkrijgbaar zijn voor EUR 40.

 

Wat doet een foam roller?

Foamrollen zijn niet alleen goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar, ze verbeteren ook de gezondheid en verminderen het letselrisico op de volgende manieren:

Verhoogde bloedstroom

SMR via foam rolling oefeningen rekt de spieren en maakt spieren losser. Door op langere termijn kracht op je spieren en bindweefsel uit te oefenen, wordt bloed eruit geperst en vervangen door vers bloed.
Bloed vervoert essentiële voedingsstoffen zoals zuurstof en glycogeen naar gebruikte spieren. De grotere bloedstroom heeft verschillende gunstige uitwerkingen.

Verbeterde Range of Motion (ROM)

Beter gehydrateerde en lossere spieren bewegen langs elkaar met minder wrijving. Dit betekent dat bewegingen tijdens een training vloeiender zijn en dat spieren minder snel worden verrekt of beschadigd.

Betere bewegingsvrijheid

Een ander gerelateerd voordeel van zelfmassage is het verbeterde bewegingsbereik van goed uitgerekte en soepelespieren.
Een groter bewegingsbereik betekent dat er meer spieren kunnen worden gebruikt in een bepaalde training, wat leidt tot een effectievere routine. Een betere ROM is een indicatie voor meer flexibiliteit en het vermindert het risico op letsel.

Verminderd letselrisico

Betere bloedcirculatie betekent een betere ROM en effectievere lichaamsbewegingen.
Over het algemeen vermindert SMR via foam rollers de kans op letsel omdat de coördinatie van het lichaam wordt verbeterd. Dit betekent dat de kans op een oneigenlijke beweging die leidt tot letsel aanzienlijk wordt verminderd.
Aan de andere kant, als een blessure optreedt, kunnen SMR technieken worden gebruikt om de hersteltijd te verkorten.

Verminderde hersteltijd

Foam rollers zijn een effectief middel om bloed naar een geblesseerd gebied te transporteren, maar vermindert ook de hersteltijd tussen trainingen. Dit geldt met name indien foamroller wordt gebruikt nadat een training is voltooid.
Na een training worden spieren en gewrichten pijnlijk door de opeenhoping van afvalproducten zoals melkzuur. Wanneer hetfoam rollen na de training wordt uitgevoerd, zorgt SMRervoor dat het zuur wordt weggespoeld door vers bloed en voedingsstoffen naar de vermoeide spiergroepen worden getransporteerd.
Hoe sneller die uitgeputte spieren de juiste voedingsstoffen voor herstel kunnen krijgen, hoe sneller ze kunnen herstellen.

Snellere resultaten

Alle positieve aspecten van de myofascial release leiden tot een kortere hersteltijd en een lagere kans op letsel.
Als een atleet na verloop van tijd gezond blijft en vaker kan trainen, zullen deze inherent sneller resultaten opleveren. Foam rolling is een eenvoudige oplossing voor een complex probleem met grote voordelen voor beoefenaars.

Wanneer kan SMR worden uitgevoerd?

SMR kan het best worden uitgevoerd vóór en na een training. Dit komt omdat door het goed opwarmen van spieren en het losmaken van het lichaam vóór een training het risico op letsel, zoals het verrekken van spieren, wordt verminderd. SMR vóór de training heeft ook het indirecte effect van het verhogen van de effectiviteit van een bepaalde training door meer spiervezels te trainen.
Aan de andere kant helpt het foam rolling na de training om het herstel te versnellen. Dit kan worden toegeschreven aan het wegspoelen van afvalproducten en verhoogde bloedtoevoer naar vermoeide spieren. Het nieuwe bloed levert de voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om te herstellen na inspanning.
Als een atleet echter geen tijd heeft voor foam rolling voor en na de training, heeft dit vóór de training de prioriteit. Geen enkele andere opwarmtechniek kan een lichaam voorbereiden op een zware werklast en de prestaties verbeteren, zoals de SMR dit kan.

Welke soorten bewegingen moeten worden uitgevoerd op een foam roller?

Het gemak, de veelzijdigheid en de eenvoud van een foamroller zijn verbluffend. Bijna elke spiergroep kan worden gemasseerd en losgemaakt. Dat omvat het bovenlichaam en de spieren van het onderlichaam aan de voor- en achterkant.

Foam rolling kan pijnverlichting geven aan elk deel van het lichaam, dus kan overal worden gebruikt waar verlichting nodig is. Over het algemeen zijn er verschillende veel bij atleten voorkomende probleemlocaties die geweldige resultaten kunnen opleveren.

 

Schrijf u in voor de workshop foam roll om de techniek van SMR te leren.

Kosten: €20/- per deelnemer (6 deelnemers)
Duur: ​1 uur

Deze workshop kan een-op-een worden georganiseerd waarbij de klant zelf datum en tijdstip kan bepalen. De kosten hiervoor bedragen EUR 50.00 voor 1 uur.

Voor de registratie van deelname , graag via de Website het formulier invullen.