Wie doet Pilates

Veel mensen doen tegenwoordig aan Pilates en veel mensen hebben van Pilates gehoord, maar wie doet er echt aan Pilates? Er zijn zijn veel meer mensen die aan Pilates doen dan alleen de celebrities en andere beroemdheden. Pilates is geschikt voor alle niveau’s van lichamelijke conditie en voor elke leeftijd. Hieronder volgt een korte lijst met voorbeelden van mensen die profiteren van de voordelen van Pilates-training. Het is informatief en inspirerend.

Mannen

De lijst begint met mannen, omdat Pilates het imago heeft dat het een vorm van fitness voor vrouwen is. Dat is echter de grote Pilates-mythe. Pilates werd gestart door een man, Joseph Pilates, en mannen zijn al die tijd nauw betrokken geweest bij Pilates – bij het doen, het les geven en bij het opbouwen van de hele industrie.

Zwangere en postnatale vrouwen

Pilates is erg geschikt voor vrouwen als voorbereiding van het lichaam op een zwangerschap, bevalling en voor herstel (vanaf circa 6 weken) na de bevalling. Met name omdat Pilates effect heeft op de bewustwording en kracht van de stabiliserende spieren rond het bekkengebied.
Tijdens de zwangerschapsperiode wordt er van het lichaam veel gevraagd. Het gewicht van de buik moet gedragen worden en dat vergt veel kracht en uithoudingsvermogen van de spieren rondom het bekken.
Daarbij komt nog dat door de verandering in de hormoonhuishouding de gewrichtsbanden van het bekken slapper worden.
Om het bekken te stabiliseren is extra controle vanuit de spieren nodig. Een goede reden dus om fit en vitaal te blijven.
Door Pilates zal men tijdens de zwangerschap minder last hebben van lichamelijke ongemakken zoals rugpijn en vermoeidheid.
Bovendien is Pilates een effectieve manier om na de zwangerschap zo snel mogelijk weer in vorm te zijn.

Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met huisarts of verloskundige om te checken of het veilig en toegestaan is om te blijven sporten.

Cross Training voor Atleten

Dit is een categorie die snel groeit. Naarmate Pilates populairder wordt, is het als vorm van fitnesstraining, die een gebalanceerde spiermassa, flexibiliteit en algehele functionele fitheid ontwikkelt, een topkeuze als een aanvullende oefening voor atleten in training.
We zien iedereen, van fietsers tot voetbal spelers, marathon- en triathlonsporters, martial art beoefenaars, zwemmers en schaatsers, die Pilates gebruiken.

Alle maten, ook met overgewicht

Groot, klein, lang, kort, hoe dan ook; je kunt Pilates doen. Een van de geweldige aspecten van Pilates is dat het is ontwikkeld is voor efficiënte, goed uitgelijnde menselijke beweging – niet voor bepaalde mensen maar voor àlle mensen.
Er zijn dingen waar we ons op concentreren, zoals het vergroten van kracht en lenigheid, flexibiliteit en balans, maar de oefeningen worden op de juiste manier aangepast voor elk lichaam zonder overdreven opgepompte spiermassa te kweken.
Dit was een van de kenmerken van de leer van Joseph Pilates en het blijft een leidende factor in de evolutie van het huidige Pilates.
Pilates-grondbeginselen en mat-oefeningen zijn voor iedereen te doen, met eventuele aanpassingen en Pilates-apparatuur van goede kwaliteit. Deze is stevig en vaak aanpasbaar aan de verschillende maten van mensen.

Senioren

Pilates helpt bij balans, flexibiliteit en coördinatie omdat het de algehele conditie bevordert.
Het is eenvoudig om het inspanningsniveau aan te passen dat vereist is voor Pilates-oefeningen.
Dit zijn de redenen waarom Pilates ook goed is voor senioren.

Mensen met rugpijn en in revalidatie

Pilates-oefeningen worden in toenemende mate aanbevolen door specialisten in rugklachten en worden opgenomen in alle soorten programma’s voor fysiotherapie. Mensen met pijn of fysieke beperkingen vinden vaak dat het opnemen van Pilates in hun revalidatieprogramma door een gekwalificeerde instructeur een positief verschil maakt in hun algehele conditie.

Ruiters

Pilates voor is erg belangrijk voor ruiters, omdat het zowel het paard als de ruiter positief beïnvloedt. Ruiters vinden dat Pilates niet alleen helpt om te voldoen aan de fysieke eisen van paardrijden, zoals innerlijke dijkracht, het vinden van een goede houding en torso-stabiliteit; het helpt ook om beter met hun paarden te kunnen communiceren.
Beide elementen, de fysieke en mentale, komen samen om een ​​rijervaring te creëren die comfortabeler, ergonomischer en gracieuzer is voor de ruiter en het paard.