Pilates voor mannen

De reden dat Pilates vooral nuttig is voor mannen, is dat het tot doel heeft blessures te voorkomen van de buik- en onderrugspieren.

Wanneer je ‘core’ spieren sterk zijn, wordt je hele lichaam hiermee ondersteund.

Pilates versterkt niet alleen de spieren en verstevigt de zachte delen van het lichaam; het heeft ook de tendens om het lichaam te ‘verlengen’. Men voelt zich als het ware langer na een Pilates workout.

Sommige van de problemen waarmee mannen worstelen – of ze het nu beseffen of niet – zijn een slechte houding, een samengeknepen ruggengraat, verminderde vitaliteit, een grote buikomvang  en een algemeen gebrek aan begrip over hun eigen fysieke lichaam en hoe deze het best werkt. Pilates kan een uitstekende oplossing bieden voor deze uitdagingen.

Mannen die hebben gehoord van Pilates – de oefenmethode – denken vaak dat het iets te maken heeft met stretchen of dansen. Pilates is een uitdagende workout – maar toch veilig genoeg voor revalidatie – die bij uitstek geschikt is voor mannen.

 

Waarom mannen Pilates zouden moeten doen.

Met een groeiend aantal topsporters maakt Pilates deel uit van hun trainingsregimes, ‘Real Men Do Pilates’!
Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen – en antwoorden.

Moet ik Pilates proberen?

Absoluut.

De voordelen kunnen variëren, maar de meeste mensen – of het nu een zittende kantoormedewerker of een topsporter is – merken dat Pilates bijdraagt aan de bouw van hun trainingsschema en dat dit verbeteringen op een aantal gebieden oplevert, waaronder spierkracht en controle, balans, houding, flexibiliteit en blessurepreventie.

Pilates is toch een beetje te makkelijk?

Echt niet!

Het is technisch moeilijk, waardoor  een goede vorm en houding bereikt moet worden en dient te worden behouden, terwijl men zich door een reeks oefeningen werkt. Het vereist voortdurende mentale en fysieke inspanning terwijl men zich concentreert op correcte spierbetrokkenheid en activering, vaak over meerdere spiergroepen tegelijkertijd.
Het is ook fysiek zwaar. Spieren zullen verbranden en ledematen zullen trillen, en ja, er wordt bij getranspireerd.

Zal Pilates me helpen ‘spieren op te bouwen’?

Pilates-oefeningen alleen zullen niet noodzakelijkerwijs helpen ‘spieren op te pompen’, maar de verbeteringen in flexibiliteit zullen helpen het bewegingsbereik te vergroten door middel van vele samengestelde lifts (squats, deadlifts, enz.), terwijl de toename van de ‘core’ control men in staat zal stellen meer gewicht te tillen bij deze oefeningen. Zo helpt men spiermassa op te bouwen in de sportschool. Pilates zorgt er ook voor dat het lichaam in balans blijft en dat de spieren goed kunnen werken, waardoor blessures worden voorkomen.

Hoe kan Pilates helpen bij rugklachten?

Pilates richt zich op het verbeteren van de houding en spierfunctie. Het doel is om te strakke spieren te verlengen die het lichaam uìt de ideale houding halen en om de spieren te versterken die het lichaam in een goede houding houden.

Om bijvoorbeeld pijn in de onderrug te helpen verlichten, moeten de hamstrings en hipflexors worden gestretcht en moeten de lagere buikspieren en bilspieren worden geactiveerd. Dezelfde principes zijn van toepassing op houdingsproblemen in de bovenrug en schouder.

Zal er een verbetering in het postuur te zien zijn door Pilates?

Ja….ja….ja!

Ten eerste zorgt de verbetering van de houding ervoor dat men er langer, breder en slanker uitziet.
Ten tweede zal het opbouwen van een uitgebalanceerd lichaam helpen om te voorkomen dat men buiten proportie lijkt. Ten slotte ziet een lichaam dat werkt er een stuk beter uit dan een die dat niet doet!

Maar uiteindelijk is er gewoon niets vergelijkbaar met Pilates.