Pilates bij zwangerschap

Vragen die men heeft als men zwanger raakt:

Welke sporten kunnen nog beoefend worden?

Welke oefeningen mogen wel en welke niet?

Wat kan gedaan worden om tijdens de zwangerschap fit en energiek te blijven?

Hoe kan men na de bevalling weer zo snel mogelijk weer fit en sterk worden?

 

Er zijn trainingen die heel geschikt zijn om te doen tijdens de zwangerschap. In het algemeen wordt geadviseerd om te bewegen om spataderen, lage rugpijn en ook aambeien te voorkomen. Beweging draagt bij aan het onderhouden van de conditie, het vergroten van het zelfvertrouwen en het bereid het lichaam voor op de fysieke eisen van die horen bij de zwangerschap. Tijdens een normale, gezonde zwangerschap is matig bewegen veilig voor de foetus.

Pilates is ideaal ter voorbereiding op een zwangerschap en ook voor na de bevalling (vanaf ongeveer 6 weken). Tijdens de zwangerschapsperiode wordt er van het lichaam veel gevraagd. Het gewicht van de buik moet gedragen worden en dat vergt veel kracht en uithoudingsvermogen van de spieren rondom het bekken. Daarbij komt nog dat door de verandering in de hormoonhuishouding de gewrichtsbanden van het bekken slapper worden. Om het bekken te stabiliseren is extra controle nodig vanuit de spieren.

 

Omdat Pilates zo’n gunstig effect heeft op de bewustwording en kracht van de stabiliserende spieren rond het bekkengebied, is dit dus een ideale manier om fit en vitaal te blijven. Daardoor zal men tijdens de zwangerschap minder last hebben van lichamelijke ongemakken zoals rugpijn en vermoeidheid. Bovendien is Pilates een effectieve manier om na de zwangerschap zo snel mogelijk weer in vorm te zijn.

 

Aangeraden wordt om eerst contact met de verloskundige en/of gynaecoloog op te nemen.